Activiteiten

Door het jaar heen organiseert en onderneemt De Geitefok verschillende activiteiten. Hieronder vindt u ze terug met een korte beschrijving van de activiteiten


Nieuwjaarsfeest

Op 31 december rond de klok van elf uur begint De Geitefok aan het rondje door het dorp. Met trekker  en aanhangwagen wordt alle straten van Oldeberkoop aangedaan. Om half 1 s’nachts in het nieuwe jaar, vindt bij de geit, in het centrum van Oldeberkoop, de onthulling van de stunt plaats. Ook worden verschillende verenigingen gesteund door middel van het aanbieden van cadeaus, gedacht moet dan worden aan het geven van een waardebon, een net voor de volleybalvereniging of speelgoed voor de peuterspeelzaal.

Na het uitdelen van de cadeaus vindt er een groot nieuwjaarsfeest plaats. Jarenlang werd dit feest gehouden in Het Wapen van Ooststellingwerf, maar sinds 2011 wordt het festijn in een feesttent op Sportpark Lunia georganiseerd.


Collecte

Om de cadeaus voor de verenigingen in het dorp mogelijk te maken wordt er in december tweemaal een collecte gedaan. Op deze manier wil De Geitefok geld inzamelen zodat de verenigingen van Oldeberkoop op 1 januari verrast kunnen worden met een cadeau.

De Geitefok is dus afhankelijk van de vrijgevigheid van de inwoners van Oldeberkoop. Zonder uw bijdrage is het onmogelijk om ieder jaar weer iets leuks voor de verenigingen te doen!


Stunt

De stunt vormt misschien wel het belangrijkste onderdeel van De Geitefok. Zo aan het eind van de zomer komen de leden van De Geitefok weer voor het eerst bij elkaar en wordt er druk overlegt wat er dit jaar moet gebeuren. Met de stunt is het de bedoeling om iets of iemand in de schijnwerpers te brengen en om aandacht te vragen voor een bepaalde situatie. Op deze manier hoopt De Geitefok een positieve bijdrage te kunnen leveren aan hetgeen wij aandacht willen geven.

De Geitefok is in het verleden meermalen in het nieuws gekomen vanwege het uithalen van stunts. Enkele bekende voorbeelden zijn het ontvreemden van het Zwaard van Grutte Pier, het lenen van de grote DE Koffiekop uit Joure en het weghalen van de keet van In Holland Staat Een Huis. 

Stunt met de keet van In Holland staat een huis

Leden van De Geitefok voor de keet van In Holland staat een huis


Kleintje Geitefok

Kleintje Geitefok vormt al sinds jaar en dag het voorproefje voor het grote nieuwjaarsfeest op 1 januari. Zo’n twee weken voor het daadwerkelijk oud en nieuw is wordt op zondagavond het feest georganiseerd. Met een zanger of een bandje wordt er onder het genot van een biertje een gezellige avond van gemaakt.


Kerstboom

Ieder jaar aan het eind van het jaar staat er een grote kerstboom in het centrum van het dorp. Deze kerstboom wordt ieder jaar in het eerste weekend van december door De Geitefok op zijn plaats gezet. Voor deze boom reist De Geitefok af naar de bossen van Drenthe, alwaar er een mooie grote dennenboom omgezaagd wordt. Met de trekker wordt de boom vervolgens naar Oldeberkoop gebracht, alwaar hij naast de geit komt te staan. Als de kerstboom eenmaal staat wordt hij volgehangen met lichtjes, wat natuurlijk een fantastisch resultaat geeft.

Kerstboom 2011


Bingo

Zo halverwege december organiseert De Geitefok elk jaar een bingo voor de ouderen van het dorp. In het gebouw van de Stichting Ouderen Wooncentrum Oldeberkoop, beter bekend als de SOWO, verzamelen alle ouderen van het dorp zich om samen met De Geitefok een avond gezellig te bingoën.


Paasvuur

In het verleden heeft De Geitefok verschillende keren een paasvuur georganiseerd. Voor het laatst was dit in 2007, maar voor 2011 staat er wederom een paasvuur op de planning.

Na wekenlange inzamelingacties van snoeihout wordt al het materiaal naar een stuk land gebracht om hier er een grote paasbult van te maken. Als de weergoden een handje meehelpen om dit stuk weiland ook betreedbaar te houden kunnen mensen met een aanhanger hun snoeihout brengen. Ook halen wij het hout op tegen een geringe vergoeding.

De dag van het aansteken is altijd 1e paasdag. Een traditie is om de bult aan te steken door de kinderen van groep acht. Na deze plechtigheid is het even lekker opwarmen met elkaar en genieten van het knisperende geluid van het verbrande hout.

Paasvuur 2007

Paasvuur 2007